Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tippek őszre és télre

Sárban, latyakban

Ha a lovad sáros és nedves lett a lovagláskor, slauggal mosd le, és vár meg, míg megszárad, mielőtt a szokásos leápolását elkezdenéd, máskülönben a bőre érzékennyé válhat, és úgysem tudnád rendesen letisztítani. Amikor a ló bundája átnedvesedik, a szőrszálak összetapadnak, és a köztük lévő, szigetelőként működő levegőréteg eltűnik. A sárral ugyanez a helyzet: ha sárral szennyeződik a ló szőre, nem képes tovább védelmet nyújtani a hideg ellen.

Víz és sár: a ló lába sem örül ennek a kombinációnak. Latyakos időben ne mulaszd el megszárítgatni a lovad lábát, és keféld le alaposan, miután hazaértetek a lovaglásból. Ez nagyon fontos dolog, mert nedves környezetben könnyen csüdsömört kaphatnak a lovak, egy olyan fertőzést, aminek hatására a láb bedagad, begyullad, és besebesedik. Nagyon fájdalmas és veszélyes betegség. Ezt elkerülendő nem szabad hagyni, hogy a lovak hosszasan álldogáljanak a sárban; figyeljünk rá, hogy ne lovagoljunk velük sokat nedves, esős időben, és mindig szárítsuk meg a lábukat.

 

Fagyos zabla

A lovakat télen, havas időben is tarthatjuk kint, a szabadban, de valamilyen menedékről gondoskodnunk kell, hogy el tudjanak bújni, ha nagyon zordra fordulna a időjárás. Télen mindig fel kell egy kicsit melegíteni a zablát, mielőtt a kantárral együtt feltennénk a lóra, így nem egy jéghideg vasdarab kerül a szájába. Persze ez meglehetősen körülményes lehet, ha a te kezed is fagyos. Kantározás előtt próbáld meg valamilyen ruhafélével dörzsölgetni egy kicsit.

 

Izgalmas érzés lehet keresztülvágtatni a hóborította, fagyos földeken – de egyben veszélyes is! Nem tudhatod, hogy mi lapul a hótakaró alatt. A hó elfedi a felszín egyenetlenségeit, így nagy meglepetések érhetnek, akárcsak a lovadat. Mindkettőtöket veszélynek tennéd ki, ezért inkább állj ellen az érintetlen táj csábításának, és lovagolj biztonságos terepen.

 

Inni vagy nem inni?

Hideg időben soha ne adj sokat inni a lovadnak edzés után, főleg hideg vizet ne, mert kólikát kap. Ez a heves hasi görcsökkel járó betegség veszélyes lehet, amellett, hogy rendkívül fájdalmas. Langyosíts a vizet testhőmérsékletűre, és egyszerre csak keveset itass, bármennyire is szeretne többet inni.