Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bizonyos lófajták képesek különleges jármodókban mozogni,ami minden esetben természets adottság, hiszen a ló eddigi tudomásunk szerint nem képezhető új jármodok megtanulására.

 

Poroszkálás

A poroszkálás az ügetéshez hasonlóan négyfázisú,kétütemű jármód,melynek során az azonos oldali elülső és hátulsó lábak mozognak egyszerre.A lábsorrend ilyenkor a következöképp alakul:bal hátulsó-bal elülső,lebegési fázis,jobb hátolsó-jobb elülső,lebegési fázis.Erre a jármódra többekközött a magyar félvér  képes.

 

 

Paso(lépés)

A paso a hagyományos lépés egy különleges módosult változata.A lábsorrend a lépéshez hasonlóan a következőképp alakul:bal hátulsó-bal elülső-jobb hátulsó-jobb elülső.A mellső lábak kifelé kaszálnak az előrelépés közben,mint egy úszó kézmozdulatnál.A paso különlegességét az adja,hogy az erre képes ló-a perui paso-akár a rövidvágta sebességében is tud kitartóan haladni ebben a jármódban.

 

Tölt

A tölt négyütemű gyorslépés.Lábsorrendje azonos a pasoéval,a lábak azonban nem kaszálnak kifelé.Csak az Izladi póni képes erre a jármódra.

 

Fox trott

A missouri ügető fajta rendelkezik egy egyedi jármoddal,az úgynevezett fox trottal.Ekkor a ló melső lábai lépnek,még a hátulsó végtagok ügetnek,és mélyen a ló teste alá helyeződnek.Ez a jármód igen kényelmes a lovas számára, hiszen a ló háta alig-alig mozog.A misouri ügető hosszú távokat és képes megtenni fox trottban.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.