Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csikóvárás

 

Mire a kanca betölti a nyegyedik életévét,már valószínűleg van egy csikója.A kanca asárlási időszakok alatt vemhesülhet.Ilyenkor a mén tudomására hozza,hogy termékeny,és hajlando a párzásra.
A sárlás 5-7 napig tart,amelyet kéthetes nyugalmi periódus követi,majd újrasárlás következik.Ez a olyamat tavasztól őszig tart.
Nem biztos,hogya fedezés során a kanca vemhesül.Szabad szemmel még az öthónapos vemhességet sem lehet megállapítani,de a vizeletből és az ultrahangos vizsgálattal már a fedezést követő 16.napon,vérmintából pedig az 5.-7. héten ki lehet mutatni.A vemhesség 11 hónapig tart(plusz-mínusz 3 hét).

 

1.-kep.jpg

A nyolc hónapos magzat kb.20 kg-ot nyom-ez természetesen a fajtától is függ-,és az utolsó 3 hónapban bámulatos fejlődésen megykeresztül.Az ellés közeledtével a magzat megfordul az anyja hasában, hogyfejjel előre jöjjön világra.Az újzülött csikó az 50kg ot és a 110 cm-es marmagasságot is eléheti.
 

Az újszülött csikó

Az ellést követő fél-egy órában az újszülött csikó már talpra áll és szopni próbál.A legelső hónapokban a csikó naponta1 kg-mal gyarapszik.Az első két hónapban kizárólag anyatejen él,ezt követően azonban fokozatosan hozzászokik a legeléshez,s féléves korában már el is választják az anyjától.2.-kep.jpg


Nagyon fontos a vemhes kanca megfelelő takarmányozása-de nem csak a minőségre,de a mennyiségre is ügyelni kell.Minden fontos táp-,ásványi anyagot és vitamint tartalmaznia kell a tápláléknak,de nem ehet túl sokat.Folyamatosan mérni kell tehát a kanca tömegét.Kaphatók kifejezetten vemhes kancák számára összeállított takarmánykeverék.

 

 

 4.kep.jpg

 

 

 

VETÉLÉS

Ha a kanca túl korán,halva hozza világra a magzatát,akkor beszélünk vetélésről.Ahogyan az embereknél,úgy a kancáknál is előfordul.

 

Egyes kancák viselkedése megváltozhat a vemhesség idején.Szeszélyessé válhatnak,sokszor olyanokat tesznek,amiket korábban nem;bizonyos dolgok zavarni kezdhetik őket.Például előfordulhat,hogy nem tetszik a vemhes kancádnak,ha a hasát ápolod,vagy egyszer csak tiltakozni kezd a heveder meghúzása ellen.Légy türelmes,ne legyél hozzá szigorú!

 

 Az ellés előjele=anyatej

Az ellés pontos idejét nehéz előre jelezni.Néhány kancánál azonban előtej jelenik meg a csecsbimbón,ami azt jelenti,hogy közel az idő.Vannak olyan esetek,amikor ugyanez csak közvetlenül az ellést megelőzően következik be,de előfordulhat,hogy semmi előjele nincs az ellésnek.Minden állat más,általánosságban tehát nem jelenthető ki,hogy mik a biztos előjelek.

 

 

3.-kep.jpg


A legtöbb csikó kora nyáron születik.A természet azért intézi ezt ígyhogy a kanca minnél több tápláló füvet tudjon legelni,és bőven legyen teje.A csikó nagyon gyorsan fejlődik,hiszen születése után hat hónappal már képes önállóan boldogulni.

 

Nagyon fontos,hogy a kanca vemhesség ideje alatt sok időd töltsön a szabadban,friss levegőn.

 

A csikó lába majdnem olyan hosszú mint a mamájáé-így lépést tud tartani a ménessel,ha menekülni kell.

5.kep.jpgNyurga láb

 

 

Az előtej,vagy fröccstej antitesteket tartalmaz,amelyek védenek a fertőzésektől.
Az újszülött csikó reszket,így növeli a testhőmérsékletét.
Selymes csikószőrét két hónapos korára levedli,új rövidszőrt növeszt,olyat mint a felnőtt lovaké.

6.kep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Dunaszentbenedek.Honvéd utca 5.

(Tamás Máté, 2016.02.18 18:01)

olyan is lehet ha vemhes a ló akór ha ráülnek nem akar gyórsan mení vagy csak mindig ení akkar