Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyári legelőn

 A lovak számára az a legtermészetesebb,ha nyáron idejük nagy részét a legelőn tölthetik.Mielőtt azonban kiteszed az állatot a legelőre,néhány dolgot alaposan ellenőrizni kell.Az első,hogy megvizsgálodmnem rongálódott-e meg a kerítés,illetve hogy vannak-e mérgező növények a legelőn.

 

A trágya eltávolítása

Legalább egyszer egy héten távolítsd el a trágyakupacokat a legelőről,hogy a fű friss maradjon,és megakadályozd vele a féregfertőzést és a rovarok által terjesztett betegségeket.

Tipp:A lótrágya kiválóan táplálja a kerti talajt;ezért akár pénzt is kereshetsz!

Hulladékgyűjtés

Gyűjts össze mindenféle szemetet,legyen az autógumidarab,üveg,műanyag palack,bevásárlószatyor vagy cukorkáspapír.

A ló gondozása

Gyakran menj ki a lovadhoz,fogd meg,és veregesd meg a vállát,dícsérd meg,máskülönben könnyen felveheti azt a rossz szokást,hogy nem engedi magát megfogni.
     Légy nagyon óvatos,amikor kiviszed a lovad a legelőre,és elengeded.A bokszban való hosszas álldogálás után olyan izgatottá válhat,hogy a legelőhöz érve örömében bakolni kezd.Figyelj tehát,hogy amikor beléptek a legelőre,a lovat magad felé fordítsd,mielőtt elengeded.


Csak a tavaszi és a nyári fűnek magas a tápértéke.Ősszel és télen inkább csak arra jó,hogy a lómegtöltse valamivel a gyomrát.

Tipp:Ne feledd!A lovak leggyakrabban a megrongálódott kerítések miatt sérülnek meg.

 

 

 

legeles001.jpg

 Egyenetlen legelés

A ló nyári legelőjének kellőképpen nagynak kell lennie-lovanként 1 hektárnyi terület az ideális.A legelő ne legyen gyomos,ne legyen sáros,illetve figyelni kell a gyökerekre, tuskókra és gödrökre is.Ha a legelő mérete túl kicsi,tönkreteszi.Elöszőr ugyanis a legjobb.friss lédús hajtásokat válogatja ki és legeli le,és a vastag,vén füvet otthagyja.Emiatt egyenetlenné válik a növénytakaró.A legelőt olykor-olykor pihentetni kell egy időre.A területet célszerű felszántani,majd hengerezni,trágyázni,és amennyiben szükséges,elvezetni róla a pangó vizet.Ha lehetséges,időnként engedjünk szarvasmarhákat a legelőre,hogy egyenletesre legeljés a füvet.Ezzel a paraziták,bélférgek számát is csökkenthetjük,mert a tehenek bendőjében elpusztulnak a féreglárvák.

 Naponkénti ellenőrzés

Ha a lovat kint tartod a legelőn,mindennap ellenőrizned kell.Rúgással,harapással könnyen megsérthetik a társai,fennakadhat a kerítésben,átszakíthatja,és elszabadulhat,de akár meg is betegedhet valamitől.

Itatás

Mindennap friss vízzel kell feltölteni az itatót,ha nincs a legelőn önitató.

Öntisztítás

A ló hosszú,hajlékony nyaka segítségével a teste nagy részét eléri,így tisztán tudja magát tartani.Azokat a helyeket pedig,amiket nem ér el a nyelvével és fogával(a nyakát,vállát,marját,farát), hempergéssel ápolja.Miután meghempergőzött,erősen megrázza magát,hogy megszabaduljon a szőrére tapadt homoktól,portól.

Mérgezési tünetek

A mérgezés jele lehet az engedetlenség,imbolygás(mintha becsípett volna a ló), aluszékonyság, nyáladzás, étvágytalanság,hasmenés,szorulás,kólika, illetve ha a ló nem kel fel.Ha mérgezésre gyanakszol, haladéktalanul hívd ki az állatorvost.Próbáld megállapítani,melyik növényből ehetett,és mondd meg az állatorvosnak,hogy felkészülhessen.

Tipp:A legelő melletti növényzetet is ellenőrizd,mert a ló azokat is elérheti.

a-nyari-legelon.jpg


Nemsokára mérgező növényekről is olvashatsz!